Et bål skaber en helt speciel stemning. En pølse ristet over bål eller et lettere branket snobrød er i mine øjne en overset delikatesse. Inden man kommer så langt skal man imidlertid have bygget et godt bål. Jeg har beskrevet to metoder til at lave et godt bål, hvor den ene ikke kræver nogen erfaring, mens den anden henvender sig til de lidt mere eventyrlystne. Fælles for metoderne er, at man kommer langt med tørt brænde og en smule forberedelse. Nej – børn tisser ikke i sengen efter de har lavet bål.

Billedresultat for tørt brænde

Metode 1 – for nybegynderen
Det kan være en udfording at finde tørt brænde, så for at sikre en god oplevelse med bål kan man med fordel medbringe sit eget brænde. Tørt brænde kan købes på tankstationer eller byggemarkeder. Herudover skal du bruge optændingsblokke eller tændvæske. Du har også brug for tyndere stykker brænde der flækkes ud af de større stykker brænde med en økse hjemmefra. Hvis du ikke har nogen økse kan du købe optændingsbrænde i mindre bundter. Ned i rygsækken med brændet, tændblokke og en lighter. Opbyg bålet med de tynde pinde først med rigelige mængder af tændblokke og atter tykkere stykker brænde når bålet har fat. Lav et forholdsvist stort bål og lad det brænde ned til gløder, og så er du klar til madlavningen. Har du børn med på turen, så husk at inddrage dem i processen – de synes også det er voldsomt spændende. Husk at slukke bålet igen når i forlader bålpladsen. Det kan du enten gøre hurtigt med vand eller ved at sprede bålet ud og vente til det er brændt ned.

Huskeliste til bål: tørt brænde, optændingsblokke/tændvæske, tynde stykker brænde, lighter/tændstikker, vand.

Billedresultat for tørt brændeBilledresultat for optændingBilledresultat for optændingBilledresultat for lighterBilledresultat for vandflaske

 

Metode 2 – for den eventyrlystne
Når du har fået lidt erfaring med medbragt brænde kan du øge udfordringen ved selv at finde dit brænde i skoven. Du får brug for en lille håndøkse, en skarp dolk og en lille grensav. Som alternativ til optændingsblokke er birkebark ekstremt effektivt grundet et højt indhold af olie. Hold øje med væltede briketræer eller grene og pil barken af. Fjern den tykkere inderbark der ofte er våd på nedfaldne træer. Et par gode håndfulde er nok, og her kan alle hjælpe til med at samle – også børn. Næste skridt er optændingspinde. Enten kan du flække større stykker brænde eller også kan du bruge døde tørre pinde på væltede fyrretræer/grene (stedsegrønt juletræslignende vækst på 15-45 meter). Pindene skal knække med et smæld ellers er de ikke tørre nok. Fyrretræ indeholder store mængder harpiks hvilket brænder rigtig godt. Sidste skridt i forberedelserne er selve brændet der skaber de varme gløder. Igen skal du gå efter væltede træer men undgå den del af træet der er i kontakt med jorden – det er garanteret vådt. Med tiden bliver man bedre til at identificere træ der er tørt. Undgå væltede træer hvor barken stadig er grønt. Sav træet ud i passende stykker og flæk træet med den medbragte økse.

Så er du klar til at lave dit bål. Sæt ild til birkebarken, supplér med en håndfuld spåner du har snittet af dit tørre brænde, tilsæt de tørre fyrretræs pinde og når bålet har fat, kommer du de mindste stykker brænde på. Til sidst skulle bålet gerne brænde så varmt, at du kan brænde større stykker træ. De første par gange er det godt med en håndfuld optændingsblokke i lommen der kan bruges når resten af familien kigger væk.

Huskeliste til bål: håndøkse, skarp dolk, grensav, lighter/tændstikker, vand, optændingsblokke.
Du finder selv i skoven: birkebark, optændingspinde, brænde

Billedresultat for håndøkseBilledresultat for dolkBilledresultat for silky saw boyBilledresultat for lighterBilledresultat for vandflaske

Her kan du finde bålpladser i naturen, hvor det er tilladt at lave bål i skoven hele året rundt.