Summer dit hoved og kunne du godt bruge mere weekend? sådan havde jeg det i hvert fald da den første weekend efter ferien alt for hurtigt var ovre. Jeg troede ellers det ville føles som “ingen sag” at komme tilbage efter en lang dejlig ferie, og at jeg ville være ladt op og klar til hverdagen med alle dens gøremål og rutiner. Men jeg føler mig slet klar til ugevis af hverdag. Jeg havde det rigtig godt med ferie. Ferie er lige mig – og jeg gætter på at det også er lige dig.

Nu er det jo heldigvis os selv der former hverdagen. I det mindste noget af hverdagen. Visse ting er på bestemte tidspunkter, såsom skole/arbejde/familie fødselsdage osv. sådan er det bare. Men alt det indimellem, er noget vi selv står for – og der fylder vi godt op med alt fra fritidsinteresser til klassefester og middage med vennerne, nogle gange lidt for godt. Det er godt hvis du har lige så mange frie-timer som bookede timer. En ubalance i dette forhold kan sagtens være ok i en kortere periode, bare det ikke er dit faste program der er overbooket.

Her i starten af skoleåret er det en oplagt mulighed at få kigget på balancen i hverdagen. Ferien var dejlig. Du kan stadig holde fast i noget af den stemning og ro der var i ferien ved at være kritisk overfor hvad du fylder på din hverdag og dine weekender. Husk at du skal have nok frie timer.

Det betyder at man skal sige fra og sige nej tak. Det er lettere sagt end gjort. For mig er det i hvert fald svært. Det ligger bare bedre på læben at sige JA end NEJ. Nogle gange pakker jeg mit nej så meget ind, at det næsten kan opfattes som et “måske-ja”. Andre gange kommer jeg med et forsigtigt og undskyldende nej. Jeg øver mig stadig i at overbringe det klokkeklare NEJ (tak). Ingen lange forklaringer eller undskyldninger, bare ud med det – bum færdig.

Hvad dine frie timer så skal bruges til? Hvad brugte du dine frie timer på i ferien? Hvad var det som gjorde dig glad indeni? var det at læse, at tale, at lave mad, at være aktiv, at kigge ud i luften, at grine, at tegne, at være udenfor, at høre musik.. eller noget helt andet – det er jo vidt forskelligt for hver af os hvordan vi lader op. Når du og din familie har frie timer i hverdagen, så fyld dem op, sammen og hver for sig, med det I gjorde i ferien – så tror jeg på at balancen og roen kan fastholdes.

Tag nej-hatten på og få sindsro.. siger Svend Brinkmann i sin bog “Stå fast”. Det er en både underholdende og tankevækkende bog, som jeg godt kan anbefale :o)

Vi ses – måske på badebroen til en dukkert?