Mælkebøtterne står smukke gule og strutter i vejkanten – og stråler næsten om kap med solen. Børn leger ‘lugt til blomsten’ og nogle fletter fine blomsterkranse. Jeg selv stod med rumpen i vejret sidste weekend og hakkede mælkebøtter op af græsplænen, for at de ikke skulle indtage hele haven med deres utrolige livskraft. Mens jeg gik dér og hakkede tænkte jeg på om denne kraft ikke kunne bruges til noget – måske noget spiseligt. Så jeg dykkede lidt ned i mælkebøtte litteraturen.

Vidste du at mælkebøtten har et vitamin- og mineralindhold på højde med brændenælden? tidligere var den en vigtig urt i folkemedicinen, og forskning bekræfter at mælkebøtten har en gavnlig effekt på fordøjelsen og at planten indeholder en række bitterstoffer, der aktiverer galden og leveren. Og mælkebøtten har sikkert mange flere fortræffeligheder, blandt andet mener nogle at planten også er kolesterolnedsættende og gigt lindrende.

Har du lyst til at prøve kræfter med mælkebøtten og se hvordan den påvirker dig – og samtidig prøve en nem spændende snack her i weekenden? så skal du bare ud og knipse hovedet af nogle mælkebøtter så du har en skålfuld blomster. Mælkebøtte blomsterne bliver dyppet i dej og stegt på panden – de smager super godt!

Jeg kan personligt bekræfte at da jeg stoppede med at hakke og vride mælkebøtterne op af plænen og i stedet bare knipse hovederne af dem, fik jeg både rettet ryggen ud og samtidig fik jeg assistance fra familien som syntes det var et sjovt projekt.. så smilet kom frem og humøret steg adskillige grader ;o)

Du skal bruge:
1 æg
2,5 dl mælk
2,5 dl hvedemel
1/2 tsk salt
1 tsk rosmarin, gerne friskhakket hvis du har
1 tsk æbleeddike
Friske mælkebøtteblomster
Smør til stegning

Alle ingredienserne blandes, dejen må ikke være for tyk (så bliver fritterne for “dej tunge” at spise) tilsæt da lidt mere mælk. Skær stilken af blomsterne. Varm smøret på panden. Dyp mælkebøtteblomsterne i dejblandingen. Sæt dem på panden, og lad dem stege til de er gyldenbrune.

Forslag! nyd de lækre mælkebøtte snacks sammen med et køligt glas hvidvin og/eller majdrik med isterninger – så synger fuglene :o)

Velbekomme!